Våra tjänster

Här beskriver vi ett urval av de behandlingar vi utför. En behandling inleds alltid med en noggrann undersökning för att fastställa vad som behöver göras.

Regelbundna undersökningar lönar sig alltid

Låt oss ta hand om din mun så att du bättre kan ta hand om din hälsa och förebygga inte bara tandlossning och karies utan även andra sjukdomar. Boka en noggrant utförd undersökning hos oss. Vi undersöker tänderna, tandköttet, tungan, övrig mjukvävnad, käkleder och tuggmuskulatur innan vi ger dig en fullständig uppdatering av din munhälsa. Vi vet att allt hänger samman och att din munhälsa är en viktig del av hela kroppens hälsostatus. Du kan lita på att vi tar hand om dig på ett erfaret och professionellt sätt.

Våra tjänster

Tandsten

Tandsten är dessvärre ett problem som drabbar många. I värsta fall kan det bidra till tandlossning. För att motverka tandsten är tandborstning och användande av tandtråd mycket viktigt. När du besöker oss är tandsten något som vi observerar och behandlar.

Hur går det till?

Vi tar bort tandstenen med handinstrument. Om det finns mycket tandsten kan vi bedöva för att minska obehagskänslan av behandlingen. Vi polerar slutligen alla tandytor med en tandpasta. Efteråt upplever man en härlig uppfriskande känsla i munnen.

Laga tänder/Karies

Man kan råka bita sönder en tand. Det är också vanligt att tänder angrips av karies. Karies kallas ofta för hål. Trasiga och/eller kariesangripna tänder upptäcks vid en undersökning ofta i kombination med röntgen. Mindre kariesangrepp kan läka ut av sig själva och åtgärdas därför inte alltid. Däremot bevakar vi dessa i vår journalföring så att vi kan följa utvecklingen.

Hur går det till?

Ett större hål behöver lagas. Vi tar bort skadad yta och jämnar till tanden så att vi kan få bra fäste för lagningsmaterialet. Detta görs oftast med traditionell borr men även med laser. Det vanligaste fyllnadsmaterialet idag är en plastkomposit som blir stark och fäster bra i den befintliga tanden.

Bettskena

Många människor pressar och gnisslar tänder under sömnen. Detta kan orsaka huvudvärk, ömma käkar och göra att emaljen på tänderna slits. Genom att använda en bettskena går det att drastiskt minska dessa besvär.

Hur går det till?

Vi gör en undersökning för att bedöma vilken typ av bettskena som ska användas. Vi tar avtryck av dina tänder och skickar dessa till en tandtekniker som tillverkar skenan. Vid nästa besök får du din skena och instruktioner om hur du ska använda den. I början kan det kännas ovant. Man kan uppleva muntorrhet – eller tvärtom ökad salivmängd. Detta brukar i de flesta fall gå över relativt snart.

Krona

En skadad tand som inte kan lagas traditionellt, kan ersättas med en krona. En krona tillverkas av en tandtekniker och kommer att likna dina andra tänder till både färg och form.

Hur går det till?

Vi skapar en så jämn och frisk yta som möjligt på den befintliga tanden genom att slipa den. Därefter tas ett avtryck som sänds till tandtekniker. Behandlingen kräver två besök och under mellantiden får du ett provisorium i väntan på den nya kronan.

Rotbehandling

Ibland kan ett hål ha blivit så stort att det har påverkat nerven. Då krävs en rotbehandling. En del tycker att ordet “rotfyllning” låter väldigt otäckt. Du kommer nog att bli förvånad över hur förhållandevis enkel och smärtfri en sådan behandling är idag. Efter en lyckad rotbehandling kommer tanden att fungera som tidigare igen.

Hur går det till?

Först tar vi bort all karies och rengör rotkanal/er från bakterier och skadad vävnad. Tanden fylls därefter med bakteriehämmande medel som får verka fram tills nästa besök. Under den tiden har du en provisorisk fyllning. Vid nästa besök gör vi de permanenta fyllningar som både är avsedda för rotkanal och tand. Det kan hända att du känner dig öm i det behandlade området, men det kommer oftast att försvinna redan efter några dagar.

Tandborttagning

Ibland kan en tand ha blivit så skadad att den inte går att behandla och därför måste tas bort.

Hur går det till?

Behandlingen inleds med en röntgenbild för att vi ska kunna avgöra hur det ser ut runt tanden och i rotsystemet. För att slippa smärta får du en fullgod bedövning. Därefter lösgörs tanden för att slutligen lyftas ut. En kompress läggs på området för att lindra blödningen.

Tänk på!

Undvik mat, dryck och nikotin i minst fyra timmar efter behandlingen. Undvik tandborstning på det behandlade området de första två dagarna. Undvik också att slicka med tungan på sårytan. Eventuell värk kan lindras med vanliga värktabletter och avtar vanligtvis efter några dagar.

Implantat

Implantat är en teknik för att ersätta förlorade tänder. Det är en fantastisk möjlighet att skapa nya tänder som fungerar lika bra som de ursprungliga.

Hur går det till?

Vi inleder med att göra en undersökning för att bedöma om implantat är möjligt och en bra lösning för dig. Nästa steg blir i så fall att montera en skruv av titan i käkbenet, som vi senare kan använda för att fästa den nya tanden i. Ersättningstanden tillverkas av en duktig tandtekniker så att den liknar övriga tänder i färg och form. Ingreppet sker under lokalbedövning. Med ett nytt implantat är det extra viktigt med en god munhygien då infektionsrisken är högre under en tid.

Protes

En protes ersätter dina tänder, anpassas och tillverkas helt efter dig och dina behov. Det finns två olika proteser att välja mellan; en helprotes eller en delprotes där den sistnämnda är vanligast. Den fästs med mekaniska fästen i de tänder du har kvar.

Hur går det till?

Förberedelserna är viktiga och en avgjutning av käken görs för att tandteknikern ska kunna tillverka en protes som passar perfekt. Normalt brukar det behövas ca fyra behandlingstillfällen.

Tänk på!

Det kommer att ta en viss tid innan du vänjer dig vid protesen. Det är väldigt viktigt att du håller protesen ren genom att skölja och borsta den med en mjuk tandborste. Även gom och tandkött ska rengöras mycket noga.

Tandblekning

Denna behandling görs för att få en ljusare och fräschare nyans på tänder som blivit missfärgade av kaffe, te och/eller tobak. Resultatet kan variera beroende på ursprungsfärgen. Gul/bruna tänder är lättare att bleka än de med grå/blå nyanser.

Hur går det till?

Vi gör avtryck för blekskenor hos oss och dessa kan hämtas efter ca en vecka tillsammans med blekmedel. Själva blekningen gör du själv hemma. Det kan vara lämpligt att göra behandlingen nattetid. Hur länge och hur ofta behandlingen ska genomföras diskuterar vi tillsammans. Vanligt är ca en vecka, som upprepas med ca 1,5 års intervall.